dinsdag 20 januari 2015

Iemands kind op uw mok

"Koop nu een mok met een afbeelding van het kind van een ander." En: "Kijk gerust even of uw zoon of dochter in de collectie zit." Teksten van de website Koppie Koppie van ontwerper Yuri Veerman en journalist Dimitri Tokmetzis. Ja, het is inderdaad een grap, maar wel één met een serieuze boodschap.

Veerman en Tokmetzis maken duidelijk dat mensen veel beter op moeten letten met wat ze op internet zetten. De foto's zijn afkomstig van Flickr en de fotografen hebben zelf toestemming gegeven dat de foto's van hun kinderen overal voor gebruikt mogen worden.

Op Flickr is het mogelijk om te kiezen voor verschillende licenties waaronder je je foto’s deelt met anderen. Een optie is om helemaal niet toe te staan dat foto's hergebruikt mogen worden, een andere optie is dat dit alleen voor niet-commercieel gebruik mag. De ouders van de kinderen op de mokken hebben er voor gekozen dat de foto's onbeperkt mogen worden gebruikt. De grap van Veerman en Tokmetzis is een duidelijke waarschuwing wat er in een dergelijk geval kan gebeuren.

Lees ook het nieuwsbericht van RTL

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen